dilluns, 23 de maig del 2016

L'ICAC troba restes romanes a 1.000 metres d'alçada, a les Muntanyes de Prades

A les prospeccions realitzades amb la col·laboració de la UB també s'hi ha descobert material de la Guerra del Francès i de la Guerra Civil


Bales de fona romanes trobades als voltants de Tarragona / ICAC
Presència romana a 1.000 metres d'alçada, a les Muntanyes de Prades, i testimonis del setge de Santes Creus (1809) i trinxeres de la Guerra Civil (1939). Aquests són els descobriments més destacables de les prospeccions arqueològiques que l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), ha realitzat en diversos punts del Camp de Tarragona i les Muntanyes de Prades al llarg del mes d'abril sota la direcció de Jordi López Vilar (ICAC), Jaume Noguera Guillén (UB) i Eduard Ble Gimeno (UB). En els treballs arqueològics, segons ha informat l'ICAC dijous passat, han participat 10 persones entre arqueòlegs, estudiants i col·laboradors i en total han prospectat uns 20 punts, alguns ja catalogats com jaciments, als municipis de Tarragona, el Catllar, Renau, la Secuita, Nulles, Aiguamúrcia, el Rourell, Valls, Alcover i altres de les Muntanyes de Prades. L'objectiu era comprovar la presència de restes d'interès arqueològic en determinats punts militarment estratègics. I de fet s'han catalogat diversos jaciments, alguns de militars, des d'època romana fins a la Guerra Civil.

Bales de la Guerra Civil, encara per disparar, localitzades
en unes trinxeres a la Secuita (Tarragonès) / ICAC
En concret s'hi ha trobat un petit jaciment romà, possiblement un punt de guaita, a les Muntanyes de Prades, a una alçada de 1.000 metres. S'hi han localitzat monedes de mitjan segle I aC i IV dC, que semblen indicar dos moments d'ocupació diferenciats. També d'època romana és alguna bala de fona aïllada trobada pels voltants de Tarragona. Més abundoses han estat les troballes relacionades amb la Guerra del Francès; s'han recollit projectils a la zona de Pont de Goi, tot i que aquesta àrea ha patit molt l'acció dels espoliadors; és especialment interessant, segons es destaca des del propi ICAC, la documentació arqueològica del setge de Santes Creus (1809), amb nombroses bales a prop del monestir, georeferenciades amb GPS, cosa que permetrà fer-ne un mapa de dispersió i analitzar les trajectòries. Finalment, s'han documentat unes trinxeres de la Guerra Civil dalt d'un turó al terme de la Secuita, on s'ha recuperat nombrós material, beines i projectils encara per disparar. Tot plegat, prova de la resistència que tingué lloc en aquest punt el 15 de gener de 1939 davant l'avenç de les tropes franquistes. En aquests moments s'està netejant i classificant tot aquest material: la intervenció ha comptat amb l'ajut econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Privada Mútua Catalana; s'ha realitzat en el marc dels projectes de recerca 'Guerra i conflicte al nord-est de la península Ibèrica en època romano-republicana' (UB) i 'Testimonis arqueològics de la segona guerra Púnica al Camp de Tarragona' (ICAC).

Part de l'equip prospectant al Rourell (Alt Camp) / ICAC

Prospeccions al voltant de la torre de Sant Simplici (Tarragona) / ICAC

+info: http://www.icac.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada